Targul International de Carte si Muzica Libris Brasov – Editia  13

Asociaţia “Libris Cultural” Braşov are deosebita plăcere să vă invite la cea de-a XIII-a ediție a TÂRGULUI INTERNAŢIONAL DE CARTE ŞI MUZICĂ – LIBRIS BRAȘOV ce se va desfășura în perioada 24 – 27 MARTIE 2016 la BRAŞOV BUSINESS PARK.

De la prima ediție și până astăzi, Târgul Internațional de Carte și Muzică – Libris Brașov a adus laolaltă tot mai mulți participanți și oaspeți de seamă. Dincolo de abundența ofertei editoriale și discografice, manifestarea de la Brașov a mizat întotdeauna pe caracterul dinamic și viu al culturii relevat în nenumăratele lansări, recitaluri de muzică și poezie și spectacolele de seară pe care le-a oferit tuturor cititorilor și iubitorilor de muzică.

Organizat la Brașov Business Park (str. Ionescu Crum nr. 1), în cel mai modern centru expozițional din oraș, respectând exigențele cititorilor actuali, beneficiind de acoperire mediatică largă, Târgul de la Brașov are, și în 2016, o agendă bogată în care își fac loc deopotrivă tradiția , contemporaneitatea și multiculturalitatea.

Vă așteptăm și în acest an la evenimentul care revigorează spațiul cultural brașovean.

adevar divin
Editura Adevar Divin
editura all
Editura All
editura andrea
Editura Andreas
aramis
Editura Aramis
carminis
Editura Carminis

 

codecs
Editura Codecs
curtea veche
Editura Curtea Veche

Comisia Europeana

editura diana
Editura Diana
eikon
Editura Eikon
erc press
Editura Erc Press
EUROSTAR
Casa de Discuri Eurostar
EVDOKIMOS
Editura Evdokimos
for you
Editura For You
editura gama
Editura Gama
editura ganesha
Editura Ganesha
editura act
Grup Editorial Art
editura corint
Grup Editorial Corint
editura litera
Grup Editorial Litera
editura herald
Editura Herald
editura humanitas
Editura Humanitas
integral
Editura Integral
libris.ro
Libris.ro
libris editorial
Editura Libris Editorial
meditative arts
Editura Meditative Arts
meteor press
Editura Meteor Press
multicart
Editura Multicart
editura nemira
Editura Nemira
nestor
Editura Nestor
editura niculescu
Editura Niculescu
editura nomina
Editura Nomina
okian
okian Editura Okian
oxford
Editura Oxford
paralela 45
Editura Paralela 45
polirom
Editura Polirom
prut
prut Editura Prut
rao
Editura Rao
scoala ardeleana
Editura Scoala Ardeleana
tea coffe
Tea Coffee
trei
Editura Trei
tricodor
Editura Tricodor
trinity
Editura Trinity
univers enciclopedic
Editura Univers Enciclopedic
universitatea transilvania
Editura Universitatii Transilvania
vivaldi
Editura Vivaldi

 

sigla_libris_culturalASOCIATIA CULTURALA LIBRIS BRASOV

 Brasov, Str. Muresenilor, nr. 14, cod 500030

Tel: 0268/477799, 0268/478595 Fax : 0268/477798

E-mail: cultural@libris.ro

Web: www.libriscultural.ro , www.libris.ro

ASOCIAȚIA CULTURALA LIBRIS BRASOV este o organizatie centrata pe activitati de management cultural care susține si gestioneaza initiative si proiecte variate de anvergura nationala si internationala.

Membru cu personalitate distincta in Grupul LIBRIS care mai cuprinde libraria online www.libris.ro cu cel mai mare depozit de carte din Romania, Libraria “St. O. Iosif din centrul Brasovului, o casa de productii si o editura, Asociatia Culturala Libris Brasov a fost infiintata in 2005, de o echipa cu experienta in editarea, promovarea cartii si a muzicii care si-a valorificat experienta de peste douazeci de ani in domeniu pentru a aduce mai aproape de public performanta si excelenta in cultura.

Intr-o lume centrata pe diversitate si multiculturalitate, pe forme variate de expresie, activitatea Asociatiei Culturale Libris Brasov a avut mereu in vedere: conservarea si promovarea culturii, a traditiilor artistice romanesti in tara si peste hotare, precum si a tinerelor talente, apropierea noilor generatii de literatura si muzica, punerea in valoare a identiătilor culturale locale.

Printre proiectele Asociatiei Culturale Libris Brasov se numara:

TARGUL INTERNATIONAL DE CARTE SI MUZICA LIBRIS BRASOV – eveniment anual cu personalitate distincta, reper cultural al primaverii in Transilvania, organizat in cel mai modern centru expozitional: Brasov Business Park. Este un eveniment cu adresabilitate larga care aduna laolalta iubitorii de carte si muzica, traditia si noutatea si care mizeaza pe caracterul dinamic si viu al culturii, prin nenumaratele lansari de carte, recitaluri de muzica si poezie, mese rotunde si spectacole pe care le ofera vizitatorilor. De-a-lungul celor douasprezece editii, Targul International de Carte si Muzica LIBRIS Brasov a promovat cele mai noi tendinte de pe piața culturala din fiecare an, a promovat scriitorii si artistii romani si a facilitat intalnirea publicului cu nume mari ale literaturii, teatrului si muzicii romanesti si internationale.

FESTIVALUL DE CARTE SI MUZICA BRASOV – eveniment anual plasat in plin sezon estival, nonconformist, care a dat expresie culturii in spații neconventionale. Acest festival a inaugurat Aleea Cartii si a adus literatura si muzica in Piata Sfatului din Brasov, oferind, in cadrul celor patru editii, lansari de carte si albume muzicale recitaluri de poezie, muzica si dans in aer intr-o atmosfera integrata perfect in decorul istoric al celui mai cunoscut simbol al Brasovului.

CORONA FOLK FESTIVAL – eveniment dedicat generatiilor tinere, menit sa descopere si sa lanseze tinerele talente, in compania unor artisti celebri din tara si din strainatate: Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Ada Milea, Vasile Seicaru, Vali Serban, Florin Sasarman, Victor Socaciu, Silvan Stancel, Magda Puskas, Maria Gheorghiu, Heidi Schmidt (S.U.A), etc.

FESTIVALUL DE POEZIE de la BRASOV – o manifestare cu reliefuri internationale, care accentueaza dimensiunea sociala a literaturii prin lecturi publice, lansari de carte, dezbateri si mese rotunde de la care publicul tanar a fost nelipsit. Festivalul “Primavara Poetilor/Le Printemps des Poetes”, a fost organizat in parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Romania, Asociatia Scriitorilor din Bucuresti si Institutul Cultural Francez.

De asemenea, in anul 2014, Asociatia Culturala Libris Brasov a reprezentat cu succes tara noastra cu standuri de carte la Salon du Livre Paris, Taiwan Business Solutions International Fair 2014 iar in anul 2015 la Salone del Libro di Torine.

Anual, Asociatia Culturala Libris dezvolta mai multe proiecte de talie nationala si internationala cum ar fi Proiectul „O zi din Transilvania” („Eines Tages in Siebenbürgen”) 24 – 27 iunie 2009, Nürnberg – Germania, desfaşurat in parteneriat cu Institutul Cultural Roman prin Programul Cantemir si Primaria din Nürnberg care a promovat intr-o maniera originala, atat prin continut (artisti, autori, tema), cat si prin forma (prezentare, titlu, ilustrare) o creatie de mare complexitate – obiceiul de nunta din Campia Transilvaniei; Proiectul „Promovarea produselor turistice ale Comunei Cristian” 2011 cu Festivalurile: 800 de ani de la intrarea cavalerilor teutoni in Tara Barsei, Maialul Rusaliilor, Drumul Painii si Sezatoarea Copiilor la Cristian; Spectacolul „Sufletul Brasovului” 2012 etc. In anul 2014, Asociatia a extins orizonturile culturale prin schimbul de experiență culturala cu Green Leaf Theatre House Malaysia.

Inca de la infiintare, Asociatia s-a implicat in organizarea unor activitati artistice pentru promovarea muzicii populare romanesti cum ar fi : recitalurile de folclor din cadrul sarbatorilor dedicate municipiilor : Brasov, editiile 2005 – 2014; Sarmaş, jud. Mures – 26 august 2007; Fagaras, jud. Brasov – 16-17 august 2007; Ghimbav, jud. Brasov – 2015; sustinerea Galei Laureatilor Festivalului-concurs „Flori din Tara Barsei”, Brasov, editiile 2005-2014; a primei editii a Festivalului-concurs National de Folclor „Canta, canta, gura scumpa”, a Spectacolului “Colinde si cantece din Ardeal” 2007, Beius, jud. Bihor, 18-19 octombrie 2007; a programelor artistice organizate cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei din judetul Brasov etc.

Asociatia Culturala Libris a dat concurs propunerii organizatorilor Festivalului International de Muzica Usoara “Cerbul de Aur” prin organizarea lansarilor de  albume muzicale si a sesiunilor de autografe la Libraria “St. O. Iosif” a unor renumiti artisti romani si straini: Monica Anghel, Laura Stoica, Madalina Manole, Paula Seling Nico, Holograf, Vama Veche, Phoenix, Pasarea Colibri, Directia 5, Laurentiu Cazan, Horia Brenciu, Mihai Traistariu, Nino D Angelo etc.

De asemenea, Asociatia a participat la multe alte activitati culturale organizate la nivel national si international: SIM Fest Targu Mures, editiile 2013 si 2015, Concurs International Coral de la Tolosa-Spania 2014, Acustiv Live Festival Reghin 2015 etc.

Membrii Asociatiei Culturale Libris Brasov au participat la manifestari importante pentru relatiile de colaborare dintre Municipiul Brasov si orasele infratite cu acesta si anume “Rumänien Sommerfest” – Nürnberg, Germania, editiile 2007, 2008 si 2015, unde cei mai importanti artisti ai Asociatiei au sustinut recitaluri ce s-au bucurat de un deosebit succes, fiind aplaudati la scena deschisa de miile de spectatori prezenti .

Povestea Asociatiei Culturale Libris Brasov graviteaza in jurul respectului pentru oameni, traditii si cultura, facilitand, prin evenimentele create, intalniri memorabile scriitori si toti acei oameni minunati care contribuie la largirea universului spiritual si intelectual, avandu-i ca invitati de-a lungul timpului pe: Mircea Cartarescu; acad. Razvan Teodorescu; Gabriel Liiceanu, Alex Mihai Stoenescu, Radu Paraschivescu, Ioana Parvulescu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Paunescu, Ana Blandiana, Norman Manea, Varujan Vosganian, Domnica Radulescu, Petru Popescu, Aurora Liiceanu, Gabriela Adamesteanu, Daniela Zeca Buzura, Alice Nastase Buciuta, Marius Chivu, Doina Rusti, Adrian Cioroianu, Principele Radu al Romaniei, Dumitru Constantin Dulcan, Pascal Bruckner, Jacques Salome, Gilles Leroy, Larry Watts , Andrew Nicoll, Jerome Ferarri, Dumitru Farcas, Nicolae Furdui-Iancu, Ioan Bocsa, Veta Biris, Mariana Anghel, Sofia Vicoveanca, Iuliana Tudor, Lucia Potra, Maria Butila, Aurelian Suciu, Daniel Rosalim, Dumitru Dobrican, Leontina Pop, Rodica Pop Seling, Oana Lianu, Cristina Gheorghiu, Cvintetul Anatoly, Florin Piersic, Dorel Visan, Dan Puric, Horatiu Malaele, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Corina Chiriac, Mircea Vintila, Nicu Alifantis, Ioan Gyuri Pascu, Ovidiu Komornyik, Rona Hartner, Laura Cosoi, Tudor Chirila etc.

Asociatia Culturala Libris este deschisa spre promovarea oricarui artist inspirat, indiferent de forma de expresie artistica, sustine conservarea si promovarea obiceiurilor si traditiilor romanesti, colaborand cu sculptori, iconografi, scriitori, interpreti de folclor, actori consacrati sau artisti aflati la inceput de cariera. Ea ramane un partener de incredere pentru dezvoltarea unor proiecte culturale diverse, pregatind developarea reperelor valoroase ale viitorului intr-o lume dinamica si globalizata.

Asociatia Culturala Libris Brasov este, asadar, un calauzitor si un tovaras de drum pentru toti cei aflati pe calea cautarilor si descoperirilor inspirate, in calatoria pe axa fara de sfarsit a culturii.

De asemenea, pe pagina de internet www.libriscultural.ro au fost inserate informatii utile privind activitatea asociatiei si astfel cei intersati pot fi mai aproape de tot ce inseamna LIBRIS CULTURAL!

Virgil Onita,

Presedintele Asociatiei “Libris Cultural” Brasov

PRIMARIA MUNICIPIULUI BRASOV
Suntem la cea de a 13–a editie a Targului International de Carte si Muzica, eveniment cultural de anvergura care in fiecare an castiga in renume si calitate.
Am certitudinea ca Targul International de Carte si Muzica, asteptat cu nerabdare de toti iubitorii de cultura, va atrage si de aceasta data un numar impresionant de vizitatori dornici sa se imbogateasca spiritual.
Primaria Municipiului Brasov si Consiliul Local Brasov sprijina constant acest eveniment, initiativa a Asociatiei Libris Cultural, devenit un reper cultural in calendarul evenimentelor care au loc anual in Brasov.

Le dorim mult succes organizatorilor si tuturor participantilor la aceasta editie iar vizitatorilor, iubitori de cultura si frumos, sa traiasca momente de neuitat.

George Scripcaru

Primarul Brasovului

Proiectul „Targul International de Carte si Muzica Brasov” este finantat de Primaria Municipiului Brasov

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRASOV
Universitate cu grad de incredere ridicat (certificat a.r.a.c.i.s. nr. 003/2008)
Acreditata ca entitate nationala de cercetare de excelenta
Universitate in curs de acreditare europeana
Universitatea Transilvania din Brasov, institutie publica de invatamant superior cu o traditie de peste o jumatate de secol, are misiunea de a asigura si dezvolta resursele si instrumentele necesare derularii proceselor de educatie si de cercetare stiintifica, la standarde de calitate ridicate, necesare asigurarii competitivitatii in Spatiul European al Invatamantului Superior si al Cercetarii.
Universitatea Transilvania, localizata in municipiul de la poalele Tampei, in orasul care a reprezentat un liant intre cultura si civilizatia dezvoltata de-o parte si de alta a Carpatilor, se bucura de un important prestigiu in domeniul educatiei si cercetarii.
In prezent Universitatea Transilvania este structurata in 18 facultati. Pentru a raspunde nevoilor de instruire ale candidatilor precum si nevoilor angajatorilor, universitatea si-a largit si diversificat continuu oferta educationala; noi programe de studii au fost anual propuse spre evaluare la nivel national, la nivel de licenta si masterat.
Universitatea a inregistrat constant o crestere semnificativa a interesului candidatilor din tara si strainatate pentru oferta educationala la toate ciclurile de instruire (licenta, masterat, doctorat) si la toate formele de instruire (invatamant de zi, cu frecventa redusa si la distanta).

Prof.univ.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan

Rector al Universitatii Transilvania din Brasov

CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE BRASOV 
Este cea mai mare organizatie de sustinere si promovare a afacerilor din Brasov si reprezinta Vocea Mediului de Afaceri Brasovean.
Camera de Comert si Industrie din Brasov este o  organizatie de tip asociativ, autonoma, neguvernamentala, de interes public si utilitate publica, apolitica, fara scop patrimonial, non profit, cu personalitate juridica, creatã pentru a reprezenta, apara si sustine interesele membrilor sai si ale comunitatii de afaceri brasovene in raport cu autoritãtile publice si cu organismele din tara si din strainatate.
Prin excelenta, Camerele de Comert din intreaga lume sunt un simbol al economiei de piata, iar autonomia lor inseamna insasi libertatea economica a fiecarui participant la realizarea peisajului comercial in cea mai larga acceptiune.
Reinnodand o traditie de peste 160 de ani, Camera de Comert si Industrie Brasov   este o organizatie reprezentativa si consultativaimplicandu-se activ, alaturi de alte asociatii, in apararea intereselor oamenilor de afaceri brasoveni, in elaborarea unor decizii ale organelor locale, iar in cadrul sistemului Camerelor de Comert si Industrie teritoriale, cat si in numele sau personal, desfasoara o activitate sustinuta de lobby in relatia cu Guvernul si Parlamentul pentru rezolvarea problemelor mediului de afaceri .
In cei peste 20 ani de la reinfiintare, prin departamentele specializate, Camera de Comert si Industrie Brasov ofera membrilor sai precum si comunitatii de afaceri brasovene acces la informatii de afaceri, asistenta si consultanta in afaceri, formare profesionala, organizare de evenimente de afaceri si parteneriate internationale .

inspectoratul scolar judetean brasovINSPECTORATUL SCOLAR AL JUDETULUI BRASOV

500123 Brasov, Sirul Gheorghe Dima nr. 4

Telefon secretariat: 0268 511111

Telefon secretariat inspector general: 0268 415104 

Fax: 0268 475621

Email: info@isjbrasov.ro
Invatamantul preuniversitar brasovean se defineste prin exercitarea competenta a demersului managerial, concretizat intr-o activitate deosebit de complexa, activa si eficienta, ce implica in egala masura colectivul inspectoratului scolar si unitatile de invatamant, in vederea asigurarii performantelor dorite.

images
Contempo Cars
Libris.ro_
www.libris.ro

Scurt istoric

Prima editie a acestui targ de la Brasov a prilejuit intalnirea cu cele mai importante edituri din tara, scriitori renumiti, artisti ce au sustinut simpozioane pe teme de literatura, mese rotunde, lansari de carte si muzica si s-a desfasurat in perioada 25 – 28 martie 2004.

Targul, organizat in Aula Universitatii “Transilvania”, de Buna Vestire, s-a inscris ca un eveniment emblematic pentru viata culturala a orasului sub egida “EXPO LIBRIS”.

La aceasta editie au fost amenajate peste 30 de standuri, onorandu-ne cu prezenta alaturi de oficialitati din judetul Brasov, personalitati ca : Ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Teodorescu; scriitorul Alexandru Stoenescu; scriitorul Mircea Cartarescu; interpretul de muzica folk Florin Sasarman, interpreta Nico, interpretele de muzica populara Cornelia Radocea si Maria Butila etc.

A doua editie, organizata in perioada 24 – 27 martie 2005 a completat tematica manifestarii, alaturand productiei de carte si muzica, productia publicitara, produsele pentru industria tipografica, produsele pe suport media, papetarie, etc.

Manifestarea organizata la nivel international a fost consacrata promovarii celor mai noi produse in domeniu, a tehnologiilor aferente, constituind un prilej pentru noi contacte intre participanti, intre acestia si distribuitorii sau iubitorii de carte si muzica. La aceasta editie au fost organizate peste 40 de standuri si au participat personalitati ca : scriitorii Radu Paraschivescu, Doru Munteanu, Dinu Sararu, g-ral Victor Atanasie Stanculescu, interpretii folk : Mircea Vintila, Narcisa Suciu, Florin Sasarman, Vali Serban, Maria Gheorghiu etc.

A treia editie s-a desfasurat in perioada 23 –26 martie 2006 in Aula Magna a Universitatii “Transilvania” Brasov si a fost cea mai „bunavestire” in cultura romaneasca actuală. Faptul ca Targul a caştigat in imagine prin noi manifestari : expozitie de arta plastica „ 10 pictori turdeni” si concertul „Cvartetului Transilvan” inseamna ca, in curand, targul va deveni si unul de arta. Prin ceea ce se intampla in cadrul targului, Brasovul a devenit pentru cateva zile capitala neincoronata a culturii romane.

A patra editie a avut loc in perioada 22 – 25 martie 2007, a continuat in coordonatele deja trasate prin editiile precedente : carte-muzica-pictura, adaugandu-se la numeroasele evenimente culturale si un vernisaj al expozitiei de arta fotografica semnata de Mihai Moiceanu. Dat fiind spatiul si mai generos al Aulei Magna a Universitatii “Transilvania”, anul acesta ne-au onorat cu prezenta a 60 de participanti reprezentand un numar de peste 200 de edituri si case de discuri, precum si invitati speciali din trei orase infratite cu Brasovul (Musashino-Japonia, Tours-Franta, Nurnberg-Germania).

In 2007, organizatorii in colaborare cu Libris Brasov si Revista “Astra” au oferit iubitorilor de carte si muzica evenimente culturale deosebite au facut din acest targ un adevarat Festival al cartii si muzicii. Dintre acestea amintim : vernisajul de pictura Luminita Gliga; lansarea antologiei “Brasovul in o suta de de poezii”, recitalul de exceptie si lansarea albumului “A Woman’s Heart” – Heidi Schmidt, S.U.A.; inmanarea Trofeului oferit de Asociatia “Libris Cultural” sopranei Felicia Filip; lansarea volumelor „Fasificatorii „Alegerile” din 1946” – Dinu C. Giurescu si „Suflete la pret redus” – Eugen Ovidiu Chirovici; lansarea volumului „Istoria iubirii” – Nicola Krauss; numeroase lansari de albume muzicale produse de Libris Brasov; recitalul de exceptie sustinut de Sergiu Vitalian Vaida, Nanasii din Jibou si artistii promovati de Libris Brasov : Dumitru Dobrican, Florina si Florin Maris-Hinsu, Lucia Potra, Rodica Pop-Seling, Cornelia Radocea si Marcel Avram etc.

Anul 2008 a adus Asociatiei „Libris Cultural” o frumoasa reusita: sarbatorirea a cinci editii ale targului, editii incununate de succes care au inscris manifestarea de la Brasov ca eveniment emblematic pentru viata culturala a Transilvaniei.

Ca o “bunavestire” in cultura romaneasca, Targul International de Carte si Muzica, Brasov, 27 – 30 martie 2008, editia a cincea, a gazduit si invitati speciali din : Györ, Ungaria; Minsk, Belarus; Musashino, Japonia ; Trikala, Grecia si Asociaţia “Romanima e.V. ”  din Nürnberg, Germania.

Pe langa cele mai importante edituri si case de discuri din tara au fost prezenti si furnizori de harti si ghiduri turistice, produse multimedia, aparate si carti cu informatii utile vietii omului si naturii; accesorii pentru ceaiuri etc.

Au fost organizate expozitii de pictura : Aurelia Stoie Marginean; icoane pe sticla: Valeria Petriu Radovanu; fotografie si arta fotografica: Mihai Moiceanu, Dumitru Schiopu; recitaluri de muzica clasica sustinute de: Ioana Maria Lupascu – pian, soprana Florina Hinsu Maris, Cvartetul Gaudeamus; recitaluri de muzica folk sustinute de : Heidi Schmidt, S.U.A., Florin Sasarman etc.

In ultima zi a targului a avut loc Gala Laureatilor Concursului “Flori din Tara Barsei”, editia a VI-a, organizata de Centrul JudeTean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov si Asociatia „Libris Cultural” precum si recitalul extraordinar sustinut de artistii promovati de Asociatia “Libris Cultural” Brasov dintre care amintim : Florin Maris Hinsu, Lucia Potra, Petrica Muresan, Claudia Miritescu, Mircea Simionca etc.

Dupa numarul foarte mare de vizitatori si in baza raportarilor de carti vandute de catre expozanti, editia a sasea a Targului International de Carte si Muzica, desfasurată in perioada 19 – 22 martie 2009 a fost una de mare succes, vanzarile de carte si muzica crescand la unii participanti cu aproximativ 40 % fata de editia precedenta.

Targul a devenit de-a lungul timpului o manifestare foarte importanta in peisajul cultural transilvanean, un adevarat “festival al cartii si al muzicii” prin lansarile de carte si muzica, conferintele si mesele rotunde, dezbaterile, sesiunile de autografe organizate.

Mentionam ca si la aceasta editie au participat cele mai importante edituri si case de discuri din tara precum si reprezentanti ai oraselor infratite cu municipiul Brasov: Musashino-Japonia si Nürnberg-Germania. Ne-au onorat cu prezenta: Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei; Adrian Paunescu, Dr. André Moreau, neuro-psihiatru, licentiat in psihologie; prof. Dumitru Constantin Dulcan,prof. univ. dr. Mircea Ciumara, Director General al Institutului National de Cercetari Economice; Mircea Vintila; Dumitru Farcas si naista Oana Lianu.

A saptea editie a targului, organizata in perioada 11-14 martie 2010, si-a onorat gazda citadina, serband aniversarea a 775 de ani de atestare documentara a vechiului burg transilvanean iar evenimentele din prima zi a targului au avut ca tematica proeminenta Brasovul la ceas aniversar. Lansarile de carte si expozitiile au sarbatorit simbolic cei 775 de ani de atestare documentara, punand in evidenta identitatea culturala a orasului de la poalele Tampei. Propunerile de lectura introduse de invitati de marca au atins teme ca: obiceiurile, sarbatorile precum si arhitectura specifica zonei iar expozitiile de pictura au pus in evidenta perspectiva artistica asupra diverselor repere peisagistice sau arhitecturale ale Brasovului. Seara de joi s-a incheiat scenic, in muzica si poezie, intre versurile lui Marin Sorescu si Jacques Prévert, recitate de actorul George Custura si interpretarile de inalta tinută oferite de Quartetto Brassovia.

A doua zi de Targ s-a dovedit cat se poate de densa si variata in manifestari. Au avut parte de lansari volumele de nonfictiune (carte de drept, carte biografica, atlase geografice, critica literara, spiritualitate) dar nici beletristica nu a lipsit de pe scena evenimentelor (volume de teatru, proza, poezie). La sfarsitul unei zi de vineri aglomerate, vizitatorii au avut prilejul sa se destinda in acordurile trupei Haydn Deane Band. Momentul muzical a prefatat spectacolul de seara compus din recitalul din Mihai Eminescu, sustinut de actorul Dorel Visan dar si de interpretarile violonistice electrizante ale Cvartetului Hypnotique si de prestatia la inaltime a naistei Oana Lianu.

Sambata la Targ a fost mai ales ziua intalnirilor dintre cititori si autori sau muzicieni bine cunoscuti in spatiul cultural romanesc. Zoltan Rostas, Nicu Alifantis, Varujan Vosganian, Dan Lungu, Andrei Bodiu, Caius Dobrescu sunt numai cateva dintre numele cu ecou in randul publicului care i-au incantat pe cei prezenti la Aula Magna a Universitatii Transilvania cu discursuri, dezvaluiri si bineinteles cu autografe.

Seara zilei de sambata s-a incheiat in atmosfera solemna a oferirii diplomelor de onoare tuturor celor care au participat artistic, financiar sau functional la organizarea targului de carte.

Ca in fiecare an, duminica a fost ziua dedicata recitalurilor folclorice si valorificării traditiilor locale (obiceiul Plugarului). Artistii promovati de Asociatia Libris Cultural si-au lansat propriile albume muzicale si au intretinut o atmosfera de joc si voie buna.

In perioada 24-27 martie 2011, Aula „Sergiu T. Chiriacescu” a Universitatii Transilvania din Brasov a gazduit cea de-a opta editie a Targului International de Carte si Muzica.

Evenimentul cu ecou consacrat pe plan local si national face parte, prin editia din acest an din seria manifestarilor dedicate celui mai cunoscut brand pe piata distributiei de carte brasovene, Libris, care a implinit in 2011 20 de ani de activitate.

In cele patru zile de desfasurare, cele mai importante nume editoriale de pe piata de carte si muzica din Romania au prezentat oferte, totalizand zeci de mii de produse, expuse in peste 70 de standuri, la preturi speciale . De asemenea, au fost prezenti: Alianta Franceza Brasov, Centrul Cultural German Brasov si Centrul Cultural Musashino Japonia pentru a-i incanta pe vizitatori in atmosfera diversitatii culturale. Evenimentul se bucura de o acoperire larga in presa, avand peste 40 de parteneri media.

Aceasta editie a beneficiat de un program de exceptie, variat si de interes larg. Au fost prezente personalitati ale spatiului public cunoscute si indragite: Adrian Cioroianu, Aurora Liiceanu, Caius Dobrescu, pr. Vasile Oltean si Alteta Sa Regala Principesa Margareta care ne-a onorat prin lansarea unei carti regale de bucate. In serile targului au avut loc recitaluri de muzica si poezie sustinute de interpreti si artisti indragiti: Florin Piersic, Mircea Baniciu, Paula Seling, Florin Sasarman, Silvan Stancel, Ovidiu Scridon, Corina Chiriac.

In perioada 22-25 martie 2012, la Business Park Brasov (str. Ionescu Crum nr. 1) a avut loc cea de-a noua editie aTargului International de Carte si Muzica de la Brasov, un eveniment care s-a dovedit, de-a lungul timpului un veritabil vestitor natural si cultural al primaverii.

La editia din acest s-a pus accent pe cresterea vizibilitatii personalitatii culturale a Brasovului prin valorificarea si promovarea potentialului comercial si cultural al orasului de la poalele Tampei, prin doua elemente esentiale: schimbarea locului de desfasurare a Targului si asigurarea vizibilitatii distincte pentru autorii brasoveni.

In acelasi timp, vizitatorii targului au avut ocazia sa se apropie si de fata culturala a orasului, prin familiarizarea si contactul cu autorii brasoveni – care au fost prezenti in numar mare la Targ: de la cartea de specialitate (de profil real sau uman) si pana la romane si poezii (“Junii Dorobanti din Scheii Brasovului” – Florin-Aurelian Nistor, Preot prof. dr. Vasile Oltean, Prof. univ. dr. Andrei Bodiu, poetul Nicolae Stoie, Preot Nicolae Puchianu-Mosoiu, scriitorul Daniel Dragăn, scriitorul Ion Topolog etc.).

Un moment important al editiei din acest an, l-a constituit festivitatea de decernare a Premiilor Uniunii Scriitorilor din Romania – Filiala Brasov, moderata de presedintele acesteia, scriitorul Doru Munteanu.

Pe langa aceste doua elemente de noutate,Targul a oferit pe timpul zilelor un sir neintrerupt de lansari de carte si muzica (Vasile Andru, Ioan Bocsa, cantautorul Ovidiu Scridon etc) precum si spectacole de seara memorabile alaturi de nume mari si indragite de public precum: Dan Puric, Dalma, Cvintetul vocal Anatoly, Corul Concentus etc. Nu in ultimul rand, ca in fiecare an, duminica targului a fost dedicata lansarilor de carte si muzica traditionala.

In perioada 21-24 martie 2013, la Brasov Business Park, s-a desfasurat cea de-a X-a editie a Targului International de Carte si Muzica.

La editia din acest s-a pus accent pe cresterea vizibilitatii personalitatii culturale a Brasovului prin asigurarea vizibilitatii distincte pentru autorii brasoveni, dar si a celor cu renume national si international, Targul de la Brasov aduce la un numitor comun trecutul si prezentul, noutatea si traditia.

In acelasi timp, vizitatorii targului au avut ocazia sa se apropie si de fata culturala a orasului, prin familiarizarea si contactul cu autorii brasoveni – care au fost prezenti in numar mare la Targ: de la cartea de specialitate (de profil real sau uman) si pana la romane si poezii (“Junii Dorobanti din Scheii Brasovului” – Florin-Aurelian Nistor, Preot prof. dr. Vasile Oltean, Prof. univ. dr. Andrei Bodiu, poetul Nicolae Stoie, Preot Nicolae Puchianu-Mosoiu, scriitorul Daniel Dragan, scriitorul Ion Topolog etc.).

Un moment important al editiei din acest an, l-a constituit festivitatea de decernare a Premiilor Uniunii Scriitorilor din Romania – Filiala Brasov, moderata de presedintele acesteia, scriitorul Doru Munteanu.

Pe langa aceste doua elemente de noutate,Targul a oferit pe timpul zilelor un sir neintrerupt de lansari de carte si muzica (Vasile Andru, Ioan Bocsa, cantautorul Ovidiu Scridon etc) precum si spectacole de seara memorabile alaturi de nume mari si indragite de public precum: Dan Puric, Dalma, Cvintetul Vocal Anatoly, Corul Concentus etc. Nu in ultimul rand, ca in fiecare an, duminica targului a fost dedicata lansarilor de carte si muzica traditionala.

Serile targului, au fost spectaculoase, cu recitaluri de muzica si poezie sustinute de interpreti si artisti indragiti: Horatiu Malaele, Maria Magdalena Danailă, Cvintetul Vocal Anatoly, Collegium Musicum Kronstadt, Trupa CalenDar, Adrian Sarmasan, Walter Ghicolescu, Alexandra Sidor, Fox Studis, Tapinarii, Vasile Seicaru, care au oferit reprezentatii de neuitat. Agenda targului cuprinde, ca in fiecare an si un generos spatiu dedicat traditiei romanesti: artistii promovati de Asociatia Libris Cultural au oferit publicului recitaluri folclorice de exceptie, incheindu-se cu recitalul extraordinar al lui Dumitru Farcas.

Editia a XI-a a Targului International de Carte si Muzica a avut loc in perioada 2023 martie 2014 la centrul expozitional Brasov Business Park si a gazduit:

– EVENIMENTE PRESTIGIOASE: lansari de carte si albume muzicale, sesiuni de autografe si intalniri cu cititorii. In 2014, Targul a primit in vizita personalitati precum: Lucian Boia, IPS dr. Laurentiu Streza, pr. prof.dr. Vasile Oltean, arh. Teofil Mihailescu, Adelin Petrisor, Daniela Zeca Buzura, arh. Augustin Ioan, Stela Popescu, Iulia Badea-Guériteé, jurnalist la Courrier International, Paris, Larry Watts (S.U.A.) si multi altii.

– SERI CULTURALE DE EXCEPTIE

Editia din 2014 a Targului International de Carte si Muzica de la Brasov a propus brasovenilor seri culturale magice, in compania artistilor de tot felul: de la solistii Operei si Filarmonicii Brasov (Gabriela Hazarian, Valentina Margaras, Cristina Radu, Liviu Iftene, Adrian Marcan,), la instrumentisti de exceptie (Ovidiu Mezei, Cvartetul Gaudeamus, Costin Soare ), la actori (George Custura, Elena Popa), folkisti si interpreti de muzica folk, pop-rock, jazz, muzica frantuzeasca (Magda Puskas, Ioan Gyuri Pascu, Silvan Stancel, Ovidiu Scridon, Alexandra Fits si Guido van de Meent (Olanda) etc.).

Duminica a fost dedicata folclorului autohton dar si de peste granite si va prilejui intalniri memorabile cu albume de folclor proaspat lansate ( Sofia Boca, Florina Trif, Diana Gherman, Roxana si Septimiu Pop, Mihaela si Cirprian Istrate), cu interpreti consacrati de muzica populara romaneasca: Rozalia Oprea, Marinela Albu, Rodica Pop Seling, Cristina Gheorghiu, Aurelian Suciu, Daniel Rosalim, Maria Butila, Lucia Potra, Dumitru Dobrican si Dantausii din Grosi,Cvintetul Vocal Anatoly dar si cu invitati care vor aduce traditiile si obiceiurile din Malaysia pe scena Targului.

In perioada 19-23 martie 2015, a avut loc cea de-a XII-a editie a targului iar manifestarile culturale derulate cu acest prilej au fost inscrise in lista evenimentelor dedicate “Brasov 2021 – Capitala Culturala Eurpeana”. Astfel au fost organizate spectacole in toate institutiile culturale din oras: la Sala Patria Concert simfonic extraordinar pian (Brahms), dirijor Noam Zur (Israel); Concert de muzica pop-folk Paula Seling, Bandidos si Concert folk cu Om Bun, Vali Serban, Silvan Stancel, Vlady Cnejevici, Mircea Baniciu; la Opera Brasov spectacolul ”Il Trovatore (G. Verdi)” si la Teatrul Dramatic „Sica Alexandrescu” piesa de teatru „Fa-mi loc” de Anthony Michineau, regia Radu Beligan si in distributie Marius Manole si Medeea Marinescu. De asemenea, au participat: dl. ambasador George Cristian Maior, scriitorii George Stanca, Hedi Hoka, Caius Dobrescu etc.

La editia a XIII-a, organizata in perioada 24-27 martie 2016 tot la Brasov Business Park (str. Ionescu Crum nr. 1), cel mai modern centru expozitional din oras agenda de evenimente va fi bogata bogata, unind traditia , contemporaneitatea si multiculturalitatea. Astfel ii vom avea invitati pe: Teofil Mihailescu, Doru Munteanu, Iulia Badea-Gueriteé, Vitali Cipileaga, Niculina Gheorghita, Dumitru Constantin Dulcan, Lucian Boia, Gigi Ghinea, Dan Coman, Marin Malaicu-Hondrari, Aurora Georgescu, Alexandra Gheorghe, Maria Butila, Alinn Pop, Ion Creteanu, George Custura, Gentiana etc.

Toate editiile Targului International de Carte si Muzica Libris Brasov au scris istoria unui deceniu al intalnirii dintre traditie si contemporan, dintre carte si muzica, dintre cititori si scriitori intr-o atmosfera armonioasa, inconfundabila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.