O zi din Transilvania

Proiectul „O zi din Transilvania” („Eines Tages in Siebenbürgen”)

Initiat de Asociatia „Libris Cultural” Brasov in parteneriat cu Primaria din Nürnberg

Proiectul s-a desfasurat in perioada 24 – 27 iunie 2009, la Nürnberg, Germania, promoveaza intr-o maniera originala, atat prin continut (artisti, autori, tema), cat si prin forma (prezentare, titlu, ilustrare) o creatie de mare complexitate – obiceiul de nunta din Campia Transilvaniei.

In data de 24 iunie 2009 partenerul german, Primaria din Nürnberg, va gazdui in sala „Ehrenhalle” im Rathaus a Primariei din Nürnberg conferinta de presa prin care Asociatia „Libris Cultural” Brasov va prezenta proiectul „O zi din Transilvania”. Vor fi invitati: oficialitatile locale, mass media, reprezentanti ai vietii culturale si artistice locale etc. Conferinta de presa se doreste a fi totodata si un eveniment de promovare a artei si culturii traditionale romanesti din Campia Transilvaniei. Cu aceasta ocazie va fi lansat volumul de poezii „Kronstadt in hundert Gedichte”, tradus in limba germana, franceza si engleza, editat de Libris Brasov, precum si un recital de nai, sustinut de artista Oana Lianu.

In ziua de 26 iunie 2009 precum si pe tot parcursul zilei de 27 iunie 2009, in spatii special amenajate, din Jakobsplatz, Nürnberg, vor fi organizate ateliere demonstrative pe tematici : icoane pe sticla – Valeria Petriu Radovanu, ceramica – Mathe Denes, sculptura in lemn – Zina Manesa Burloiu, tesaturi – Valeria Sofonea si cojocarit – Dumitru Sofonea. Scopul acestor ateliere nu este numai acela de a completa si promova spectacolul „O zi din Transilvania”, ci si de a prezenta la nivelul imaginarului, un element al culturii specifice acestor meleaguri, subliniind diversitatea etno-folclorica a spatiului transilvanean.

In dimineata zilei de 26 iunie 2009 vor fi prezentate pe strazile din centrul orasului Nürnberg: o parada de costume populare, secvente de dans popular, insotite de muzica traditionala transilvaneana. De-a lungul paradei, doi artisti populari din alaiul de nunta vor imparti trecatorilor flyere, invitandu-i la marea petrecere de nunta de a doua zi. De asemenea, vor fi oferite cd-uri si dvd-uri cu muzica ce va fi interpretata in cadrul spectacolului de a doua zi.

Evenimentele de promovare au fost insotite de distribuirea materialelor de promovare dezvoltate (afis, catalog, DVD, CD).

Sambata, 27 iunie 2009, vor fi prezentate publicului german, prin intermediul unui spectacol de folclor, obiceiurile, ritualurile si momentele unei nunti autentice specifice zonei etnografice Transilvania. Spectacolul isi propune sa aduca in fata publicului german, printr-un limbaj universal, frumusetea unei nunti transilvanene de acum trei secole. Orginalitatea spectacolului o reprezinta transpunerea pe scena, sub forma de poveste a intregului ritual de nunta, cu personaje, muzica, dansuri, costume traditionale. Elemente de simbolistica romaneasca, prezente atat prin simpla desfasurare a momentelor spectacolului, cat si prin decor si recuzita, vor fi deslusite spectatorilor din Jakobsplatz, de un narator (din off), in limba germana, ghidul publicului pe parcursul intregului eveniment. Deschiderea spectacolului va fi facuta de celebrele sunete de bucium chemand publicul sa participe alaturi de Ansamblul „Magura” din Codlea la petrecerea „nunta in Transilvania”, spectacol ce va ilustra traditia si obiceiurile unei nunti autentice, cu muzica (instrumentala si vocala), dansuri si obiceiuri specifice. Renumitul Ansamblu „Magura” din Codlea, condus de Petrica Buhnici si etnomuzicologul Ioan Pumnea, va fi acompaniat de orchestra populara „Tara Barsei”, sub bagheta dirijorului, profesorul Petrisor Varga, care este in prezent cea mai valoroasa formatie instrumentala de muzica populara din judetul Brasov. Renumitii interpreti, Oana Lianu la nai si Marius Zorila la vioara, vor aduce un plus de sensibilitate, forta si valoare spectacolului si pentru a da viata „petrecerii de nunta” alti trei solisti vocali, Lucia Potra, Petrica Muresan si Lavinia Goste se vor intrece in maiestrie.

ICR nu poate fi considerat responsabil pentru continutul acestui material.

Miercuri, 24 iunie 2009, ora 18.00, in sala „Ehrenhalle” im Rathaus a Primariei din Nürnberg a avut loc conferinta de presa prin care Asociatia „Libris Cultural” Brasov, prin presedintele sau, domnul Virgil Onita, a prezentat proiectul „O zi din Transilvania”. Au participat peste 300 de persoane dintre care mentionam: primarul orasului Nürnberg, Dr. Ulrich Maly; D-na Consul al Romaniei la Berlin Brandusa Predescu; oficialitati locale, reprezentanti ai vietii culturale si artistice locale, reprezentanti mass media din Germania si Romania etc. Conferinta de presa s-a dorit a fi totodata si un eveniment de promovare a artei si culturii traditionale romanesti din Campia Transilvaniei. Astfel, dupa ce domnul Virgil Onita i-a invitat pe cei prezenti la manifestarile din cadrul proiectului (parada de costume populare pe strazile din centrul orasului Nürnberg, secvete de dans popular, ateliere demonstrative in Jakobsplatz etc.) a propus un microrecital sustinut de doua artiste de mare valoare: Lucia Potra, interpreta si Oana Lianu, numita „Printesa naiului”, care prin voce, talent si portul popular autentic au impresionat auditoriul. Melodia „Marita-m-as, marita” interpretata de Lucia Potra si piesele interpretate la nai de Oana Lianu au constituit un preambul la spectacolul de folclor „Nunta din Transilvania/Eine Hochzeit in Transsilvanien” ce va avea loc pe scena amenajata in Jakobsplatz, Nürnberg, sambata, 27 iunie 2009, ora 12.00.

Vineri, 26 iunie 2009, incepand cu ora 19.00, au fost prezentate pe strazile din centrul orasului Nürnberg: o parada de costume populare, secvente de dans popular, insotite de muzica traditionala transilvaneana. De-a lungul paradei, artistii populari din alaiul de nunta au impartit trecatorilor materiale de promovare, invitandu-i la marea petrecere de nunta de a doua zi. Cantecele traditionale si dansurile populare au incantat locuitorii si turistii aflati pe strazile din centrul istoric al orasului Nürnberg, care s-au alaturat alaiului de artisti.

Sambata, 27 iunie 2009, in spatii special amenajate, din Jakobsplatz, Nürnberg, au fost organizate ateliere demonstrative pe tematici: icoane pe sticla – Valeria Petriu Radovanu, ceramica – Mathe Denes, sculptura in lemn – Zina Manesa Burloiu, tesaturi – Valeria Sofonea si cojocarit – Dumitru Sofonea. La ora 12.00, in Jakobsplatz, Nürnberg, au fost prezentate numerosului public german (oficialitati locale, locuitori ai orasului, turisti, reprezentanti mass-media) prin intermediul unui spectacol de folclor „Nunta din Transilvania/Eine Hochzeit in Transsilvanien”, obiceiurile, ritualurile si momentele unei nunti autentice din Transilvania. Deschiderea spectacolului a fost facuta de celebrele sunete de bucium, chemand publicul sa participe alaturi de Ansamblul „Magura” din Codlea la „petrecerea de nunta”, care a cuprins muzica (instrumentala si vocala), dansuri si obiceiuri transilvanene. Renumitul Ansamblu „Magura” din Codlea, condus de Director Petrica Buhnici, etnomuzicologul Ioan Pumnea si coregrafii Angela si Florin Dragusin, a fost acompaniat de orchestra populara „Tara Barsei”, sub bagheta dirijorului, profesorul Petrisor Varga, care este in prezent una din cele mai valoroase formatii instrumentale de muzica populara din Transilvania. Renumitii interpreti, Oana Lianu, la nai, si Marius Zorila, la vioara, au adus un plus de sensibilitate, forta si valoare spectacolului si pentru a da viata „petrecerii de nunta” alti trei solisti vocali, Lucia Potra, Petrica Muresan si Lavinia Goste s-au intrecut in maiestrie.

Proiectul „O zi din Transilvania” pune in valoare, intr-o sinteza artistica, un fragment de mare complexitate din traditia populara romaneasca – obiceiul de nunta din Campia Transilvaniei. Proiectul se doreste a fi un tablou sincretic vivant despre traditie si identitate, despre mentalitatea unui popor ce imbina armonios munca si sarbatoarea, credinta si speranta, din perspectiva istorica a devenirii sale. Este o poveste despre romani, despre obiceiurile si ritualurile noastre, despre patrimoniul cultural si de suflet, despre traditie si identitate, despre ceea ce suntem noi in Europa Unita. ICR nu poate fi considerat responsabil pentru continutul acestui material.

Institutul Cultural Român

Asociaţia „Libris Cultural” Braşov în parteneriat cu Primăria din Nürnberg

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.