Asociația Libris
Cultural Brașov

A fost fondată în anul 2005, este o organizație non-profit, axată pe promovarea culturii în toate formele sale. Face parte din grupul Libris, care cuprinde libris.ro, librăria online cu sediul în Brașov, care deține unul dintre cele mai mari depozite de carte din țară, Librăria Șt. O. Iosif din centrul orașului de la poalele Tâmpei, o casă de producții și Editura Creator, care are în palmaresul ei peste 500 de titluri.

gloria-cretu-_IWkVxB0I_Q-unsplash
ilustratie

Într-o lume centrată pe diversitate și multiculturalitate, bazată pe forme variate de expresie a artei, viziunea noastră a fost dintotdeauna aceea de a menține Brașovul pe lista orașelor culturale din România.

Suntem o echipă formată din librari și iubitori ai cărților, care își propun ca în fiecare an să contribuie prin evenimente conexe culturii la îmbogățirea vieții culturale a orașului în care își desfășoară, cu precădere, activitatea. Misiunea noastră este aceea de a susține și de a gestiona inițiative sau proiecte de mare anvergură, care să ridice arta și literatura într-un rang superior pe treptele nevoilor publicului brașovean și nu numai. Parte din scopul nostru este de a apropia generațiile tinere de literatură, muzică și artă, prin înțelegerea necesității acestora în viața de zi cu zi, dar și de a menține o legătură strânsă cu tradițiile artistice care formează identitatea locală și națională.

În cei 17 ani de activitate, am reușit să ducem la bun sfârșit un număr însemnat de evenimente din zona cărții și nu numai. Printre cele mai importante proiecte se numără LibFest – Târg de cArte și experiențe culturale, Târgul Internațional de Carte și Muzică Libris (16 ediții), fEstivalul de cArte și Muzică Libris (8 ediții), Corona Folk Festival (2 ediții), Festivalul de Poezie de la Brașov.

Începând cu anul 2014, anual, Asociația Culturală Libris Brașov a reprezentat România în cadrul Târgurilor Internaționale de carte la invitația Institutului Cultural Român în locații precum: Salon du Livre Paris, Taiwan Business Solutions International Fair, Salone del Libro di Torine, Târgul de Carte de la Leipzig, Târgul Internațional de Carte Beijing, etc..

În mod recurent, Libris Cultural dezvoltă proiecte de talie naţională şi internaţională precum  „O zi din Transilvania” („Eines Tages in Siebenbürgen”) 24 – 27 iunie 2009, Nürnberg – Germania, desfăşurat în parteneriat cu Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir şi Primăria din Nürnberg care a promovat într-o manieră originală, atât prin conţinut (artişti, autori, temă), cât şi prin formă (prezentare, titlu, ilustrare) o creaţie de mare complexitate – obiceiul de nuntă din Câmpia Transilvaniei; Proiectul „Promovarea produselor turistice ale Comunei Cristian” 2011. La acestea se adaugă festivalurile: 800 de ani de la intrarea cavalerilor teutoni în Ţara Bârsei, Maialul Rusaliilor, Drumul Pâinii şi Şezătoarea Copiilor la Cristian; Spectacolul „Sufletul Braşovului” 2012 etc. În anul 2014, Asociația a extins orizonturile culturale prin schimbul de experiență culturală cu Green Leaf Theatre House Malaysia.